Dette er et søkefelt med autofullføringsforslag. Start å skrive og du vil få opp forslag på virkestoff, legemidler og bruksområder, som du kan velge mellom. Bruk Søke-knappen hvis autofullføringsforslagene ikke er relevante, eller Strekkode-knappen hvis du ønsker å skanne strekkoden på legemiddelpakningen.
Legemidler og refusjon
Blå resept
Legemidler som helt eller delvis betales av folketrygden forskrives på såkalt blå resept. Personer som har en kronisk sykdom som trenger behandling i minst 3 måneder pr. kalenderår, kan ha krav på legemidler eller medisinsk utstyr på blå resept. Eksempler på slike sykdommer er diabetes, stoffskifteproblemer, astma, hjerte-/karsykdommer og inkontinens.

Når du har fått en blå resept betaler du en egenandel på 50% av reseptbeløpet, men ikke mer enn 520 kroner, hver gang du henter legemidler tilsvarende 3 måneders forbruk på apoteket. Merk at maksbeløpet på 520 kr kun gjelder hvis blåresepten(e) er skrevet av samme lege og på samme dato. En blå resept er gyldig i 1 år, og du kan bare hente ut legemidler for 3 måneder av gangen (unntak kan gjøres ved lengre utenlandsreiser). Du må kvittere når du mottar legemidler på blå resept. Utgifter til legemidler på blå resept inngår i ordningen med frikort for helsetjenester. Det betyr at du automatisk får et frikort når du har betalt mer enn egenandelstaket, og du slipper dermed å betale egenandel resten av kalenderåret. Egenandelstaket for 2024 er 3165 kroner.
Hvis legemidlet du har fått forskrevet på blå resept har generiske alternativer (det vil si et preparat med samme virkestoff i samme styrke og samme legemiddelform, men fra et annet legemiddelfirma) plikter apoteket å spørre om du vil ha det rimeligste alternativet, hvis prisforskjellen er vesentlig. Dette kalles medisinbytte i apotek (generisk bytte). Direktoratet for medisinske produkter (DMP) godkjenner og garanterer at generiske legemidler har samme virkning og er like gode. Ønsker du å få utlevert eksakt det preparatet som står på resepten kan du bli pålagt å betale et mellomlegg i tillegg til den vanlige egenandelen. Dersom det er medisinske grunner til at du skal ha det preparatet som er forskrevet, må legen påføre dette på resepten din.
Visse grupper er unntatt fra å betale egenandel, det gjelder:
-
Barn under 16 år.
-
Minstepensjonister (må vise dokumentasjon til apoteket).
-
Personer med supplerende stønad (må vise dokumentasjon på apoteket).
-
Personer med en allmennfarlig, smittsom sykdom (for eksempel gonoré, chlamydia og hiv-infeksjon).
-
Personer med immunsvikt.
-
Personer som trenger lindrende behandling i livets sluttfase.
-
Personer som avtjener verneplikt (må vise dokumentasjon/bevis på apoteket).
-
Personer med godkjent yrkesskade eller krigsskade (må vise vedtak om årsakssammenheng fra HELFO på apoteket).
Hvit resept
-
Er gyldig i 1 år (hvit resept på hormonelt prevensjonsmiddel er derimot gyldig i 3 år).
-
På hvit resept forskrives legemidler som brukes i kortere perioder, vanedannende legemidler og legemidler som ikke dekkes av blåreseptordningen, selv ved behandling utover 3 måneder i året.
-
Legemidler som forskrives på hvit resept betales i utgangspunktet av legemiddelbrukeren. Du kan i noen tilfeller få dekket utgifter til legemidler på hvit resept gjennom bidragsordningen, se mer om dette nedenfor.
-
Bidragsordningen: Bidragsordningen muliggjør at man delvis får dekket legemiddelutgifter på hvit resept (gjelder bl.a. legemidler og utgifter knyttet til infertilitetsbehandling (IVF), prevensjonsmidler til unge kvinner og medisinsk forbruksmateriell knyttet til visse sykdommer). Mer informasjon om bidragsordningen finner du på www.helfo.no.
Det finnes noen direkte refusjonsordninger (avhengig av sykdom eller avtalte oppgjørsordninger) for hvite resepter. Disse hvite reseptene har egne betegnelser:
H-resepter
H-resepter (Helseforetak-resepter) er hvite resepter på en del svært kostbare legemidler som brukes ved leddgikt, Bekhterevs sykdom, Crohns sykdom, psoriasisartritt, multippel sklerose og også mange kreftlegemidler. Fra 1. januar 2018 overtok helseforetakene også finansiering av legemidler mot hiv, hepatitt B og C og alvorlig astma. Legemiddelbrukeren får dekket 100% av kostnadene fra det regionale helseforetaket sitt og betaler ikke egenandel når resepten er skrevet ut av lege på Helseforetak eller lege med avtale med Helseforetak. Apoteket kan kun levere ut legemiddel for maksimalt 3 måneders forbruk av gangen.
P-resepter
Kvinner får, til og med måneden før de fyller 22 år, økonomisk støtte til å dekke hele eller deler av kostnadene til prevensjonsmidler som p-piller, p-plaster, vaginalring (p-ring), p-stav, hormonspiral og kobberspiral. Bidragssatsen varierer med type prevensjonsmiddel og kvinnens alder. Ordningen gjelder til og med måneden før du fyller 22 år. Er du eldre enn dette må du betale fullt ut for prevensjonsmiddel. Det er ingen nedre aldersgrense. Apoteket kan levere ut prevensjonsmidler det gis refusjon til for 6 måneders forbruk av gangen (unntak kan gjøres ved lengre utenlandsopphold). Les mer om støtte til prevensjon for kvinner på https://helsenorge.no/sider/bidragsordning-for-prevensjonsmidler-.aspx#hvor-stor-sum-får-jeg-dekket?
Militærresepter
Militærresepter er utskrevet av militærlege til vernepliktige. Andre leger enn militærleger kan også skrive ut resept. Resepten må tydelig merkes med "Vernepliktig", og den vernepliktige må fremlegge gyldig dokumentasjon som for eksempel vernepliktsbok. Reseptene kalles militærresepter fordi vernepliktige får dekket deler eller hele beløpet på reseptpliktige legemidler. Legemidlet skal ikke være tilgjengelig fra Forsvaret og skal behandle skade/sykdom som er oppstått eller påført i tjenestetiden. Det betales ikke egenandel på apoteket for blå resepter når disse kravene er oppfylt. Det kan maks. utleveres legemidler for 3 måneders forbruk. Er resepten gyldig for flere ganger må det neste gang bekreftes at vedkommende fortsatt avtjener verneplikt.
Jernbaneresepter
Helsefondet ble avviklet fra 1. juli 2018.
Sist endret:
17.06.2024